Online Business Coach
Alex-blog.jpg

Blog

Blog

2017: koude douches, geen koffie en flowing time

Op 31 december 2016 postte ik dit https://www.facebook.com/AlexVanGinneken/posts/10154888886189025 bericht op Facebook. En hoewel 2016 een geweldig jaar was, verbleekt het bij 2017. Het was een jaar dat in het teken stond van hele bijzondere ontmoetingen, nieuwe inzichten en grote, persoonlijke stappen.

Hoe het begon
Eigenlijk begon 2017 voor mij al op 11 december 2016. Ik was toen met mijn gezin onderweg naar Bali, om daar 2 maanden te leven. Toen we daar aankwamen, merkte ik eigenlijk pas hoe druk 2016 was geweest. Ik heb me vooral gefocust op het goed neerzetten van de business, en met succes. Toch waren er nog genoeg dingen waar ik niet blij mee was, dingen die echt aangepakt moesten worden.

Vanaf de eerste week op Bali besloot ik dat 2017 een jaar werd om mijn gezondheid en gewoontes aan te pakken. En ik kan met trots zeggen dat dat gelukt is! En ook nog met een veel beter resultaat dan ik ooit had verwacht.

Op Bali heb ik mijn eetpatroon omgegooid, en ben ik gezonder gaan eten. Ook besloot ik om geen alcohol meer te drinken. Afgezien van ver vooruit geplande momenten of in het buitenland ;)... Ik ben daar veel gaan hardlopen en krachttraining gaan doen. Terug in Nederland was ik 12 kilo afgevallen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik op dat moment nog niet 100% overtuigd was dat ik mijn nieuwe levensstijl kon voortzetten. Maar ik hield het vol, en eind mei was ik al 15 kilo kwijt. Mijn conditie was beter dan ooit, en het bouwen aan een betere conditie en meer kracht smaakte naar meer. Gezond eten en sporten zit nu volledig verankerd in mijn dagelijkse routine. Maar ik wilde meer, af van allerlei oude gewoontes. Ik wilde weten of ik dat kon.

Kou werd mijn beste vriend
Nou ja, bijna dan. Klaasje gaf me de training van de Ice-man als verjaardagscadeau. In juli was het zover: 1,5 uur oefenen, om te eindigen in een ijsbad. Ik zag er als een (ijs)berg tegenop, maar door de oefeningen was het eigenlijk best makkelijk.

Mijn hele leven had ik een hekel aan kou, en ineens werd het mijn beste vriend. Vanaf de training ben ik 100% koud gaan douchen, tot de dag van vandaag. Ik heb geen dag overgeslagen, en sta soms wel 10 minuten onder de koude straal. Het is echt de beste start van de dag die je kunt hebben. Je krijgt er enorm veel energie van, terwijl ik van een warme douche juist slomer werd.

Zeker, de eerste 10 seconden zijn even pittig, maar daarna is het heerlijk. En een mooie bonus: het scheelt 212 euro per jaar op de energierekening ;).

De dag na de Ice-man-training deed ik mee aan een mud run in Groningen, van 8 kilometer. Voor de start deed ik de oefeningen die ik geleerd had, en ik finishte als eerste van de groep van 50. Ik zat qua sporten echt op een heel nieuw niveau. In november liep ik de zevenheuvelenloop in Nijmegen ook in een nieuwe PR; 15KM in 1:08.

Dag, slechte gewoontes!
Het afgelopen jaar heb ik een heleboel oude gewoontes aangepakt en nieuwe meer gezonde gewoontes getest. Hieronder staan ze op een rijtje:

 • Eetpatroon omgegooid. (Elke dag een superfood ontbijt, minder koolhydraten, meer salades en superfoods. Geen vlees, minder suiker en geen alcohol.)
 • Gestopt met het lezen van nieuws. Ik las al 25 jaar zo’n 45 minuten per dag nieuws. 
 • Dagelijks koud douchen.
 • Elke dag Spaans studeren, zo’n 20 minuten per dag.
 • Vegetarisch eten. Op 4 november maakte ik een uitzondering, toen ik ouderwetsch op stap was met Leonard Smit en Wietse De Jong.
 • Ik heb 2 maanden veganistisch geleefd. Dat was erg pittig, maar het heeft me wel bewuster gemaakt van mijn eetgewoontes. Het was wel iets te veel van het goede, dus ik hou het bij een vegetarisch dieet.
 • Gestopt met het drinken van koffie. Dat leek me verschrikkelijk moeilijk, maar na 3 dagen hoofdpijn en een suf gevoel was het eigenlijk erg simpel.
 • Elke dag een meditatie/reflectiemoment door middel van een aantal oefeningen.
 • 4-5 uur per week sporten.
 • Voeding met veel superfoods, volledig afgestemd op m’n dagelijkse behoefte.

Wat me dat heeft gebracht?

 • Ik heb geen energiedips meer, en heb sowieso meer energie.
 • Meer kracht en een betere conditie.
 • Meer helderheid in mijn hoofd.
 • Rust en overzicht.
 • Ik ben scherper in gesprekken.
 • Ik krijg regelmatig positieve opmerkingen. (En de vragen: ‘WAT heb je gedaan?’ en ‘HOE heb je dat gaan?’ heel vaak gehoord.)
 • Balans.
 • Mijn vertrouwen (in alles) is gegroeid.

Kortom, op het gebied van mijn gezondheid was het nogal een reis, waar ik ontzettend veel van heb geleerd. Was het makkelijk om de gewoontes aan te pakken? Nee, zeker in het begin niet. En ja, zeker een paar keer een ‘terugval’ gehad. Maar na elke gewoonte die ik aanpakte werd de volgende makkelijker. Had ik dit eerder willen doen? Tuurlijk.

Little things aren’t little, they are everything

Van time flies naar time flows
Op zakelijk gebied is er ook veel gebeurd. Ik heb mijn aandelen in een aantal bedrijven die ik heb helpen opbouwen verkocht; DBK, CoBrowser en MediaCT. Ze zijn uitgegroeid tot prachtige bedrijven, waar ik erg trots op ben.

Als persoon ben ik het krachtigst in de beginfase van een bedrijf. Van pionieren naar structuur, daar zit mijn kracht. Een businessmodel testen, een team bij elkaar brengen, inbreng van kennis, netwerk en ervaring. En natuurlijk lekker meebouwen. Maar ik wil me vrijhouden van de operatie. Niet in de day-to-day belanden. Oftewel, áán de business bouwen in plaats van ín de business werken.

Intussen is mijn coachingsbusiness behoorlijk gegroeid, en ook daar heb ik ontdekt waar mijn krachten liggen. En ook wat ik niet meer moet doen. Ik vind de coaching leuk, omdat je langere tijd betrokken blijft en je ook de resultaten ziet: klanten die 4x meer omzet draaien, awards winnen, betere marges draaien of nieuwe technische producten ontwikkelen. Prachtig!

Ik vind het geweldig om klanten versneld te helpen groeien, een boost te geven. En daarbij niet alleen impact te maken op hun business, maar ook op hun leven. Dat is mijn drive.

Zakelijke hoogtepunten van het jaar:

 • De participatie Nieuwbouw Online, een bedrijf met software voor nieuwbouw vastgoed, groeide na een langzame start erg hard. De software heeft grote impact op het verkopen van nieuwbouwprojecten in grote steden en regio’s. Zo groot dat een grote partij een klein aandeel in het bedrijf heeft gekocht, maar daar vertel ik in 2018 meer over ;)... Het geeft ons in ieder geval de mogelijkheid om versneld door te groeien. Ook internationaal worden de eerste stappen gezet. (We zoeken nog een software ontwikkelaar!)
 • Een nieuwe huisstijl voor mijn coaching business, die overal tot in detail doorgevoerd is.
 • Mijn nieuwe website www.alexvanginneken.nl is online.
 • Ik heb een eigen videostudio laten bouwen voor mijn online business coaching-product, dat begin 2018 gelanceerd wordt.
 • Vanaf 1 februari verhuis ik met Nieuwbouw Online 2 verdiepingen naar boven in de Westertoren en hebben we de volledige verdieping tot onze beschikking.
 • Ik heb zakelijke trips mogen maken naar Hawaii, San Diego, België, Duitsland en Roemenië.
 • Een top 3-daags seminar gehad in een kleine besloten groep met topondernemers geleid door Dean Jackson van IloveMarketing.com.
 • Voor mijn coachingsbusiness heb ik een communicatie/marketingmedewerkster aan mogen nemen. 
 • Sinds september ben ik advisory board member van het investeringsfonds G-Force Capital en ben ik mentor bij de Venture Mentoring Service, verbonden aan MIT, Boston.
 • De ontbijtsessie die ik voor een aantal coachingsklanten heb georganiseerd. Dat was in samenwerking met een paar professionals met specifieke expertises. Het doel was om mensen met elkaar te verbinden en nieuwe connecties binnen de groep te maken. Ik kreeg dit idee na het het lezen van ‘Mastermind Dinners’ van Jayson Gaignard.

Speciale ontmoetingen
Maar het meest bijzondere van dit jaar waren de mooie ontmoetingen, waarvan 2 wel heel bijzonder:

In april was ik met Klaasje op Hawaii om de legend Shep Gordon thuis te bezoeken voor een diner samen met een kleine groep topondernemers uit Nederland en de Verenigde Staten. Dit was naar aanleiding van een documentaire over hem op Netflix, waarna Eelco regelde dat we bij hem op visite mochten komen.

Het was een bijzondere ontmoeting, op een bijzondere plek. Het was alsof je zo de documentaire in liep. Het was echt een prachtige avond, met hele mooie verhalen. Op de vraag wat de documentaire met hem deed: “Het is alsof iemand een liefdesbrief aan je schrijft”. Heel gaaf.

Een tweede bijzondere ontmoeting was een paar maanden later, toen ik in San Diego was voor een training. Daar ontmoette ik Relinde Moors, die ik eerder kort had gesproken op de vlucht naar Bali. Op die vlucht zat ze op dezelfde rij, en nu kwam ik haar toevallig tegen in San Diego. Hoe is het mogelijk, hè? Ik herkende haar en haar verhaal nog van een half jaar daarvoor. Zij helpt mensen ‘uit hun hoofd’ en geeft ze met behulp van oefeningen meer energie. Vanaf dat moment zijn we vrienden. Ze zit momenteel vol in de lancering van haar (superwaardevolle) online product. Een dame om te volgen!

Het laatste halfjaar lijkt alles in een stroomversnelling te zijn gekomen. Er waren veel mooie ontmoetingen met nieuwe mensen, (zeer) ervaren ondernemers. Het is alsof zich een heel nieuw netwerk opende. Ik heb veel mensen aan elkaar kunnen verbinden, en er zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan. Dat is iets wat ik echt prachtig vind en echt van kan genieten: de juiste mensen aan elkaar verbinden, waardoor ze nieuwe kansen kunnen pakken.

Op naar 2018
2017 loopt op z’n einde, maar ik wil nog even stilstaan bij mijn persoonlijke hoogtepunten en de plannen voor 2018 en verder.

Persoonlijke hoogtepunten:

 • In de Librije gegeten met Tjitte Folkertsma.
 • Meetings op Bali met kennissen en vrienden.
 • Valentijn die in september voor het eerst naar school ging.
 • Mooie trips met het gezin.
 • Vakantie op Bali, Hawaii en Griekenland.
 • Een trip naar de Biohacking Summit in Helsinki.
 • Emily is uitgegroeid tot een leuk & gezellig peutertje.
 • Veel mooie momenten met mijn gezin.

De plannen voor volgend jaar (en verder):

 • 2018 wordt het jaar van spirituele en emotionele groei, en het klaarmaken voor extremen.
 • Ik ga halve en hele marathons lopen.
 • In 2019 wil ik de Marathon Des Sables lopen. Een ultraloop, waarin je in zes dagen ongeveer 254 kilometer aflegt. Misschien loop ik ook de North Pole Marathon. Dan heb ik de heetste en de koudste marathon gehad ;).
 • Mijn coachingsbusiness in een volledig online programma neerzetten.
 • Mijn bestaande businesses uitbouwen (Nieuwbouw Online en Superfood.nl).
 • Mooie trips maken, onder andere naar de Traffic and Conversion Summit (https://trafficandconversionsummit.com) in San Diego.
 • Voortzetting deelname aan de high-end coachinggroep, met de beste online ondernemers.
 • Met mijn gezin op pad.
 • Toffe dates met Klaasje.
 • De Elfstedentocht fietsen met mijn vader.
 • Naar het optreden van Sixto Rodriguez met Lejanne Bosma.

Ik wil ook nog wat boeken delen, die afgelopen jaar veel impact hebben gemaakt op mijn leven. Maar ook op dat van vrienden en relaties:

 • The Big Leap van G. Hendricks
 • 5 Second Rule - Mel Robbins
 • Scaling Up - Verne Harnish
 • Auto-biografie van Tommy Hilfiger

Waar het allemaal om gaat, is maximale vrijheid: fysiek, mentaal en emotioneel. Vrijheid om te spelen, bouwen, leren, ontdekken en er echt te zijn voor de mensen van wie je houdt. Ik ben erg dankbaar voor de mensen die ik om me heen heb.

Over 2 dagen vliegen we met het hele gezin naar Thailand, (Willem alvast bedankt voor de rit naar Schiphol!) begin februari zijn we weer terug. Ik wens je vanaf hier alvast een super mooi en succesvol 2018 toe!

Wat zijn jouw plannen, doelen en ambities voor 2018? Let me know!

Do something today that your future self will thank you for.

A smile from the heart,

Alex

Alex van Ginneken