Online Business Coach
Alex-blog.jpg

Blog

Blog

2018: een jaar van groei en de voorbereiding op een extreme marathon

Sinds een paar jaar maak ik er een gewoonte van het jaar af te sluiten met een blogpost. Niet alleen voor mezelf, want het is altijd goed om even stil te staan en terug te kijken, maar ook voor anderen. Ik geloof er namelijk in dat je kunt inspireren en leren door te delen.

2018 was voor mij een mooi en vol jaar. Veel mooie momenten, maar ook taaiere. Mijn transformatie tot duursporter heeft me dit jaar heel veel geleerd. Niet alleen over mezelf, want je komt je eigen grenzen regelmatig tegen. Maar juist de parallellen met het ondernemerschap en de levenslessen die er voor iedereen liggen, zijn ontzettend waardevol.

Gekkenwerk?

Eind vorig jaar schreef ik al dat ik in 2019 de Marathon Des Sables wilde lopen. Inmiddels heb ik me ingeschreven. De meeste mensen verklaren me voor gek, maar dat motiveert eigenlijk alleen maar.

“If your family and friend don’t think you’re nuts,

you are probably not doing the right thing in life”

Verderop meer over de Marathon Des Sables, waarbij ik in 6 dagen tijd 256 kilometer door de Sahara ga afleggen. Te voet…

Reizen (en vrijgezellenfeesten)

Samen met mijn gezin heb ik een prachtige trip gemaakt naar Thailand waar we een maand verbleven. We mochten de villa van Luit Tebbens Torringa gebruiken op Koh Samui. Een paradijselijke plek, een zegen. Zeker het snelle internet. Kort daarna ben ik met Klaasje 10 dagen door Californië gereisd en heb ik de Traffic & Conversion Summit bezocht. Een heel gaaf event, waar ik in 2019 weer naartoe ga. Ondanks de 7000 bezoekers voelde ik me wel wat alleen, dus vroeg ik 2 maanden geleden op LinkedIn wie er in 2019 meegaat. Inmiddels hebben we een groep van 12 ondernemers bij elkaar, maar jij kunt natuurlijk ook nog mee! Als je graag meegaat, stuur me dan even een berichtje! Meer informatie vind je hier. Andere mooie tripjes gingen naar Tirol, Kopenhagen, Brussel, München (Oktoberfest!) en de zomervakantie op de Veluwe.

Waar ik ook ontzettend van genoten heb dit jaar, waren de vrijgezellenfeesten van Caspar en Tjitte. Met Caspar hebben we gebokst en karaoke gezongen. De opnames daarvan? Die blijven top secret ;). Met Tjitte zijn we naar Sofia geweest. De thema’s daar? Bier, vlees en schieten. Een echt mannenweekend, dus ;). Beide gevolgd door prachtige trouwfeesten! En ondanks al dat gefeest, wat heus wel een beetje meevalt, kwam ik er bij een sportmedisch onderzoek in juni achter dat mijn VO2max, de belangrijkste graadmeter voor je conditie, boven uitstekend is! Dat gaf me enorm veel motivatie om mijn conditie verder te verbeteren en uit te bouwen.

Uitdagend businessjaar

In 2016 ben ik in Nieuwbouw Online gestapt. Afgelopen jaar hebben we een mooie groei doorgemaakt, meer dan 10.000 mensen via ons platform een nieuwbouwwoning gekocht! We begin dus aardig impact te maken in de Nederlandse markt. In 2018 werd duidelijk dat NVM/funda wilden toetreden. Een geweldige kans, al bleek het nogal wat voeten in aarde te hebben. Na een lang en intensief traject met advocaten, notarissen en juristen is de NVM sinds half december aandeelhouder in ons bedrijf. Dat geeft ons in 2019 een mooie basis om snel door te groeien en met mooie oplossingen te komen om nieuwbouw sneller in de markt te zetten.

Bij de Oranjewoud Export Academy zit ik in de raad van advies. Daar help ik young-professionals en bedrijven met internationale ambities elkaar te vinden. Inmiddels zijn de eerste matches gemaakt, ik ben trots dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren. Ook zijn de eerste bedrijven gefinancierd via het investeringsfonds G-Force, waar ik sinds vorig jaar ook bij betrokken ben in de investeringscommissie. Heel mooi om te zien hoe we ambitieuze ondernemers de kans geven om (door) te groeien!

Ook is mijn coachingsbusiness verder gegroeid. Sterker nog, dit was het beste jaar tot nu toe! Mijn ontwikkeling als coach staat alles behalve stil. Ik raak meer betrokken bij de mensen die ik coach en merk dat ik coachen geweldig vind. Dat komt omdat alles wat ik leuk vind, samenvalt: out-of-the-box naar dingen kijken, het ontdekte, geteste, geleerde en bewezen toepassen, mensen aan elkaar verbinden en bedrijven zien groeien. Genoeg reden om dit in 2019 verder uit te bouwen, inclusief een uniek high-end membership dat ik komend jaar zal lanceren.

Een andere mooi moment dit jaar was het duo-interview met Danny Buijs tijdens de VNO-NCW-middag bij FC Groningen met als thema het belang van het hebben van een coach in sport- en ondernemerschap. Een onderwerp waar we beiden graag over praten en onze ervaringen over delen.

Sinds 30 september rijd ik een Tesla Model S! Ik heb hem in de fabriek in Tilburg opgehaald, een supermooie ervaring! Maar zeker ook even wennen qua batterijplanning en superchargers.

Trainen voor extremen

In het blog van 2017 noemde ik het al: ik wil in 2019 de Marathon Des Sables lopen. Een marathon die eigenlijk geen marathon is, want je rent elke dag zo’n 50 tot 80 kilometer, dwars door de Sahara. Overdag 40 graden, ‘s nachts 4. Met een rugzak waar alles inzit wat je nodig hebt, behalve een tent en water. Niet voor niets de thoughest footrace on earth. En ik heb me ingeschreven...

En hoe gek ook, ik kijk ernaar uit. Ik heb er zelfs zin in! De afgelopen 7 maanden ben ik vol in training. De laatste maanden loop ik tussen de 60 en 80 kilometer per week. Dagen dat ik voor het ontbijt al een halve marathon erop had zitten. Heerlijk. Hoewel op dit moment een kleine blessure heb, heb ik vertrouwen in de verdere training. Ik zei het al eerder: zonder lows geen highs, iets wat op alle vlakken in het leven waar is. Pittig, omdat je ergens een rechte lijn verwacht qua progressie. Maar dit hoort erbij. En dat is makkelijker geschreven dan geaccepteerd.

Soms is het ook echt taai. Zeker nu het de laatste tijd koud, guur en donker is en het regelmatig regent. Maar mijn schema is strikt. Overslaan wil ik niet. Maar lopen soms ook niet. Maar steeds is het weer heerlijk als je de eerste stap buiten zet. Daarna is alles weer helemaal oké. De weerstand die je soms kan voelen is tegelijkertijd megagroot en flinterdun. En dat is precies wat ik ook in het ondernemen, en zeker in het coachen, vaak tegenkom. Zet de eerste stap en je zult zien dat het allemaal meevalt.

In het trainen voor zoiets groots zitten zoveel levenslessen, parallellen met het ondernemerschap en prachtige ontmoetingen met mensen die hem eerder hebben gelopen. Ik geniet van de reis er naartoe met ook die moeilijke momenten waarbij ik mezelf tegenkom. Natuurlijk ben ik ook regelmatig gefrustreerd. Als je zoveel traint zie je soms de vooruitgang niet. Omdat je lichaam veel in herstelmodus zit en net klaar is bij de volgende training. Komende tijd wordt spannend, omdat het nu steeds dichterbij komt en er nog veel voorbereidingen op andere vlakken nodig zijn.

Mijn lijstje van 2018

Bij het schrijven van de eerste versie van deze blog, had ik een enorme lijst met hoogtepunten verzameld. Een prachtige lijst. En ik realiseerde mij dat ik dit jaar weer ongelofelijk mooie dingen heb gedaan en meegemaakt. Mooie herinneringen, mooie reizen en bijzondere ontmoetingen. Die ga ik niet allemaal met jullie delen. Over de belangrijkste en mooiste dingen heb je hierboven al gelezen. Maar een eindejaarsblog kan niet zonder een lijstje, dus hier komt mijn lijst van 2018:

Ik had niet gekund zonder:

 • Klaasje, Valentijn en Emily

 • Mijn vrienden en familie

 • Mijn trainer Alex waar ik 6 jaar mee train.

 • Hardloopcoach Jacob Veenstra. Zonder hem had ik nooit de progressie in het lopen kunnen maken. Een down to earth triatleet en ex-marinier met veel ervaring. Check ook zijn documentaire (in het Fries met subtitles).

 • Sportvoedingscoach

Ik leef gezond door:

 • Vrijwel altijd vegetarisch te eten.

 • Meestal geen alcohol te drinken, zeker niet doordeweeks.

 • 100% koud te douchen. Elke dag. Al meer dan 1,5 jaar.

 • Geen koffie te drinken. Heb het niet meer gemist sinds ik stopte.

 • Ontbijt met superfoods. Start strong.

 • Geen nieuws te lezen.

 • Veel te sporten en buiten te zijn ;)

 • Het juiste te eten & drinken na het sporten

En wat sportieve hoogtepunten:

 • Marathon in Tirol met Leonard

 • De Elfstedentocht gefietst met mijn vader. Prachtig om dat samen te kunnen doen. Ook komend jaar willen we hem weer fietsen.

Mijn Spaanse les staat op een laag pitje. Mediteren wil ook nog niet echt altijd lukken. Aandachtspunt voor 2019.

“Do something today that your future self will thank you for”

Ik ben dankbaar voor 2018. Dankbaar voor alle mooie mensen om mij heen. De betrokkenheid, de gesprekken, de nieuwe ontmoetingen en vooral de vrijheid die ik ervaar. De vrijheid waar alles ooit om begon. 3 jaar geleden maakte ik een belangrijke beslissing te werken aan mijn gezondheid en de business anders in te richten. De afgelopen jaren is mijn leven zoveel rijker en mooier geworden.

Op naar 2019

Er staat eigenlijk maar 1 ding op mijn bucketlist: ik wil de ruimte in en de aarde tussen 2 vingers kunnen zien. En in 2019 gaat dat waarheid worden. Soort van. Omdat ik Tesla had gepromoot, kreeg ik een aanbrengbonus. Die bonus bestaat eruit dat er een lasergravure op glas met mijn foto de ruimte in gelanceerd wordt.

Verder staat onze verhuizing in maart op stapel en loop ik in april de Marathon Des Sables. Maar boven alles wordt het weer een jaar waarin ik mezelf en anderen beter leer kennen en mijn hoogte- en dieptepunten deel. Op die manier groei ik en help ik anderen om dat ook te doen. Is er iets mooiers dan dat?!

En jij?

Ik ben benieuwd naar de hoogtepunten van jouw jaar! Wil je ze met me delen? Ook als je vragen hebt of gewoon met me wilt praten over wat je hebt gelezen: stuur me een berichtje!

De eindejaarsblogs van 2016 en 2017 lezen?

Alex van Ginneken