Online Business Coach
Alex-blog.jpg

Blog

Blog

Sluit deals in Amsterdam, Riga en New York met het Fryslân House

Om hun bedrijf te laten groeien, adviseer ik mijn klanten regelmatig om nieuwe markten aan te boren. Bijvoorbeeld in het buitenland. En omdat een eigen kantoor openen in het buitenland niet de meest voor de hand liggende optie is, is het Fryslân House opgericht. Het is een laagdrempelige manier om je bedrijf te profileren in het buitenland. Het Fryslân House is opgericht in 2004 en bestaat dus al ruim 10 jaar. Het concept begon met de eerste vestiging in Amsterdam en breidde enkele jaren daarna uit naar Riga (Letland, 2006) en naar New York in 2009.

Fryslân House op 3 locaties

Op alle drie de locaties hebben ondernemers uit Friesland en Groningen regelmatig vergaderingen, meetings en afspraken. Het wordt vooral gebruikt om een gezicht en aanwezigheid te hebben op andere plaatsen waar potentiële klanten zich bevinden. De voornaamste functie van het Fryslân House is dan ook een sales-functie.

Het Fryslân House in Amsterdam

Het Fryslân House in Amsterdam

Vooral voor eerste kennismakingen

Het kennismaken met potentiële klanten is een heel belangrijke fase in het salesproces. Wanneer een potentiële klant uit bijvoorbeeld de Randstad op zoek is naar een leverancier en hij komt in zijn zoektocht een partij uit het noorden tegen, dan is het prettig dat hij niet naar het noorden hoeft te rijden in de hoop dat het een goede match is.

Rekenvoorbeeld: wanneer een prospect uit Hoofddorp voor een eerste kennismaking naar Leeuwarden moet rijden, is hij al snel 2 x 1,5 rijden + 1 uur afspraak kwijt. Dat is opgeteld 4 uur voor één afspraak! Komt de prospect met meerdere personen dan loopt de teller al snel op. Lokale aanwezigheid lost deze eerste drempel van het kennismaken op.

‘Grote’ beslissingen

Daarnaast laat je aan de prospect ook zien dat je bereid bent te reizen en te investeren in klanten in dat gebied. Ondanks dat we in een tijd leven waarin alles online lijkt te kunnen, worden grote deals waar meerdere personen bij zijn betrokken, waar diverse risico’s bij zijn en waarbij verschillende belangen spelen (nog) niet online gesloten. Daarvoor zul je nog steeds dicht op de markt moeten zitten. Vanuit enkele participaties zijn we al vanaf 2006 zichtbaar in Amsterdam en New York.

Er is ook een Fryslân House in Riga, Letland.

Er is ook een Fryslân House in Riga, Letland.

Ideaal als eerste stap in een nieuw gebied

Wanneer je wilt groeien in een ander gebied, maar niet direct een duur kantoor wilt huren dat onbemand is, is het Fryslân House de ideale stap in een nieuw gebied. Je betaalt slechts €2.500,- per jaar om gebruik te kunnen maken van een compleet gefaciliteerde kantoorruimte. Er wordt gewerkt met een online planner waarin je kunt vastleggen wanneer je in het kantoor wilt zitten voor een afspraak of gewoon om een dag of middag daar te werken. Wanneer je een kantoorruimte in het gebied permanent nodig hebt of personeel wilt aantrekken, maak je de stap naar ‘echte’ vestiging. En daarmee is de missie van het Fryslân House geslaagd!

Toe aan een volgende stap?

Ook geïnteresseerd om vanuit het noorden van Nederland stappen te maken naar Amsterdam, New York en/of Riga? Neem contact met mij op of kijk op: www.fryslanhouse.nl

Over Fryslan House

Het Fryslân House is in 2004 opgericht door Lennard Drogendijk en Ate van der Meer. Alex van Ginneken is sinds 2008 samen met Lennard Drogendijk en Ate van der Meer bestuurslid in Stichting Fryslân House. 

Alex van Ginneken